Egjiptologët dhe arkeologët që po merren me studimin e varrit të faraonit Tutankhamon janë të bindur: pas varrit të tij është varri i ‘humbur’ i mbretëreshës Nefertiti.

Pas kërkimeve të shumta ekspertët janë të bindur se me 90 përqind në murin pas sarkofagut të faraonit është ai i Nefertitit.

Mendohet se Nefertiti ka ndërruar jetë në shekullin e 14-të para Krishtit dhe ishte njerka e Tutankhamonit.

Gjetja e varrit të saj do të ishte zbulimi më i madh mbi arekologjinë e Egjiptit për këtë shekull.

Pas kërkimeve me radar arkeologët kanë punësuar një skuadër specialistësh japonezë për kërkimet e mëtejshme.

Besohet se njoftimi për gjetjen apo jo të varrit të Nefertitit do të jepet brenda muajit dhjetor.

tutan

The Queen's burial chamber is believed to be behind the wall behind her stepson's, pictured 

The research has been taking place inside the burial chamber in the Valley of Kings in Luxor, Egypt

Experts believe they have discovered Nefertiti's grave hiding behind a wall in Tutankhamun's tomb

The linen-wrapped mummy of King Tutankhamun displayed in his climate-controlled glass case in his underground tomb in the Valley of the Kings

Discovery of Nefertiti, whose chiselled cheek-bones and regal beauty were immortalised in a 3,300-year old bust now in a Berlin museum, would shed fresh light on what remains a mysterious period of Egyptian history

Japanese expert Hirokatsu Watanabe checks his radar equipment outside King Tutankhamun's burial chamber

British Egyptologist Nicholas Reeves, leading the investigation, said last month he believed Tutankhamun's mausoleum was originally occupied by Nefertiti and that she had lain undisturbed behind what he believes is a partition wall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here